Renginiai

Vaizdo pasakojimas „Čiurlionio gimtinė Varėna“

https://www.youtube.com/watch?v=AY6cP2chOXY&t=4s

Vaizdo pasakojimas "Čiurlionio gimtinė Varėna"

Čiurlionio gimimo istorija prasideda nuo Mykolo Bžostovskio apie 1776 metus pastatytos pirmosios Varėnos bažnyčios, kurioje vienintelėje visoje apylinkėje buvo vargonai. 1874 metais bažnyčia neturėjo vargonininko, tad klebonas Aloyzas Giaras sutiko priimti jauną 23 metų, dar nevedusį, bet norintį kurti šeimą Liškiavos vargonininką Konstantiną Čiurlionį. Jam buvo leista apsigyventi vargonininkui pastatytame name.
Konstantinas Čiurlionis, matyt, buvo laimingas galįs užtikrinti saugią jo ir sužadėtinės Adelės Radmanaitės gyvenimo pradžią: turįs darbą ir namą apsigyvenimui. 1874 metais lapkričio 15 d. jiedu susituokė Liškiavos bažnyčioje ir atvyko gyventi į Varėną.
1875 m., prieš Mykolinių atlaidus, gimė jų pirmagimis sūnus, kuris spalio 1 d. buvo pakrikštytas Mikalojaus Konstantino vardais. Kunigas A. Giaras Varėnoje suteikė menininkui jo žymiuosius inicialus ,,M. K. Č.“, kuriuos jis palikdavo po savo kūriniais

Programoje:
„Etiudai-prisiminimai apie Čiurlionį be remarkų“ pagal sesers Jadvygos Čiurlionytės „Atsiminimai apie Čiurlionį“ aut. Dalia Dudėnaitė.

Dalyvauja:
Pianistas, M. K. Čiurlionio proanūkis Rokas Zubovas;
Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos teatro klasės moksleivės Viltė Beržanskaitė, Ugnė Pleskevičiūtė, Lina Radzevičiūtė, Gabrielė Šukaitytė ir mokytojai Dalia Šemeškienė-Kleponytė, Valdemaras Antanas Šemeška, Sigita Cironkienė, Vytautas Černiauskas.

Filmuota:
Senosios Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje.

Organizatoriai:
Lietuvos muziejų asociacija
Varėnos rajono savivaldybė
Varėnos kultūros centras
Varėnos J. Čiurlionytės menų mokykla

Šis renginys – tai nacionalinio kultūros kelio „M. K. Čiurlionio kelias“ specialiojo projekto – kultūrinės topografijos savaitės „Čiurlionio Lietuva“ programos dalis. Lietuvos muziejų asociacijos veiklą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016